Babyens første treningsøkt -den viktige magetiden

blogg magetid.jpg

 

Vi vet vel alle at det er lurt å trene. Magetid er på mange måter babyens første treningsøkt! 

Når babyen får ligge på magen får de aktivert og trent muskulatur i skuldre, armer og nakke som de ikke får trent på samme måte når de ligger på ryggen. De begynner også å aktivere kjernemuskulaturen som er med på å stabilisere ryggen. Magetid legger til rette for å oppnå store øyeblikk som å holde hodet selv, rulle rundt, åle, krabbe og til slutt reise seg opp å gå på to ben. Det er jo tross alt det store målet det første leveåret, og et stolt øyeblikk for alle foreldre! 

 

Magetid er viktig for den motoriske og kognitive utviklingen, og forskningen har vist at barn som får mye magetid når sine milepæler tidligere og oppnår bedre stabilitet og balanse i kroppen enn de som får lite magetid. Etter at det i 1992 ble startet en kampanje som oppfordret til at babyer skulle sove på ryggen, gikk magetiden markant ned. I en spørreundersøkelsen av barnefysioterapeuter gjort i 2008, kom det fram at barn etter denne kampanjen nådde sine motoriske og kognitive milepæler senere grunnet mindre tid i mageleie.

Magetid er ikke bare viktig for den motoriske utviklingen, men legger også til rette for læring senere i livet. Hvert utviklingstrinn og milepæl bygger på den forrige, så blir man forsinket med en milepæl, kan den neste også bli forsinket. Trening på magen gjør det mulig for babyen å styrke muskulaturen som er viktig for å nå det "ultimate målet" som er å komme seg opp og stå på to ben på en best mulig måte. Hopper man over et steg i utviklingen vil det bli vanskelig å oppnå optimal balanse og stabilitet av ryggsøylen, som blant annet er viktig for læring. 



Fordeler med magetid 

Trening på magen bidrar til utvikling av god nakkekontroll og grovmotorikk, det kan hjelpe for luft i magen og gjør at babyen kan trekke pusten dypere. Det kan også bidra til å motvirke skjevt eller flatt bakhode. Magetid trener muskelgrupper som ikke blir trent når vi ligger på ryggen, og det lar babyen observere omgivelsene fra et helt annet synspunkt. Det oppfordrer barnet til bevege seg og er viktig for utvikling av motoriske ferdigheter og av hjernen. 

Magetid integrerer primitive reflekser

Primitive reflekser er de første automatiske bevegelsene en liten baby har. De lager sparkene i magen, hjelper til på vei ut av fødselskanalen og gjør at babyen slår ut med armene og trekker pusten for første gang. De primitive refleksene er viktige for overlevelse i de første månedene av livet, men skal integreres og erstattes av mer frivillig kontroll over muskulaturen. Et eksempel er griperefleksen som gjør at en liten baby griper om det som blir plassert i hånden. Dersom håndflaten blir stimulert, for eksempel når babyen ligger på magen, vil motorikken utvikle seg i retning av mer frivillig kontroll og etterhvert til et pinsettgrep. Magetid bidrar ikke bare til den motoriske utviklingen, den bidrar også til den kognitive utviklingen.

Kort oppsummert gjør den viktige magetiden at babyen utvikler god styrke og stabilitet, og de primitive refleksene erstattes av gode holdningsreflekser som gjør at vi i tur og orden når våre milepæler. Er det ikke fantastisk? 

Manglende magetid

Barn som ikke tilbringer regelmessig tid på magen kan bli forsinket i sin motoriske utvikling og ha uintegrerte primitive reflekser, som kan gjøre at barnet ikke oppnår optimal kroppskontroll og balanse. Vedvarende primitive reflekser etter et års alder kan føre til utfordringer med læring, konsentrasjon, atferd, koordinasjon, emosjonell regulering, og generell velvære.


Hvordan trene magetid

Finn et egnet sted på gulvet og legg babyen på magen, på for eksempel en lekematte eller et annet rent underlag. Prøv å la babyen ligge på magen i 3-5 minutter, 2-3 ganger om dagen. Når babyen liker å ligge på magen, kan du trene oftere, eller ha lengre økter. Prøv å motivere og ”heie” på barnet. Det kan være anstrengende med denne treningen og dersom babyen blir veldig sliten eller misfornøyd er det lurt å avslutte økten og prøve igjen senere.   

NB babyen skal ikke sove på magen.


Når bør vi trene magetid

The American Academy of Pediatrics anbefaler å starte magetid fra dagen babyen er født. Det er fint å trene på å ligge på magen når babyen er våken og opplagt, men det kan være lurt å vente 20-30 minutter etter et måltid for å minke sjansen for gulping. En lur måte å få til regelmessig magetid er å rulle babyen over på magen i forbindelse med bleieskift, for det blir det jo tross alt noen av i løpet av en dag ☺Noen dager er babyen mer eller mindre motivert, akkurat slik som at vi voksne ikke alltid er like motivert for en treningsøkt. Selv om det kan være slitsomt å trene vet vi at det er bra for oss, det samme gjelder magetid. Det kan komme litt an på dagsformen hvor mye man får gjort, og det er helt greit at det varierer fra dag til dag. Følg nøye med på babyen og hør på signalene han/hun sender. 

 

Hvor mye? 

Det er ingen klare retningslinjer for hvor mye magetid babyen skal ha, men anbefalingen fra Joyce Miller og AECC (Anglo- European Chiropractic College) er følgende. 

1. uke: 5 min/dag

1. måneden: 10 min/dag

2. måneden: 20 min/dag

3. måneden: 30 min/dag

4. måneden: >80 min/dag

Hva om babyen ikke liker det?

Dette kommer litt an på barnets alder. Noen babyer liker godt å ligge på magen fra de er nyfødte, mens andre misliker det. Å ligge på magen er jo som nevnt en liten treningsøkt for babyen og det kan være slitsomt når man ikke er så sterk og har god kontroll over muskulaturen som stabiliserer hode og kropp. Du kan prøve å motivere babyen ved å legge deg på gulvet sammen med han/henne og ha god blikkontakt. Du kan også prøve å legge noen favorittleker i nærheten, eller bruke en babygym. Babyer liker å se sitt eget speilbilde, så et lekespeil kan være morsomt og motiverende. Babyen kan ligge på mors eller fars bryst slik at de får trent samtidig som det er veldig koselig og se/være nær mor eller far. Du kan også ha barnet liggende på fanget på magen mens du stryker på ryggen eller masserer føttene. Prøv å gjøre det hele til en lek og ha det gøy sammen. 


Bedre sent enn aldri

Fortvil ikke om du ikke føler at du la til rette for nok magetid med babyen din. Kroppen og hjernen kan trenes hele livet, og mottoet vårt er bedre sent enn aldri!  

Trenger du hjelp, eller er usikker på noe rundt magetid? Ta kontakt så hjelper våre erfarne terapeuter deg gjerne.   


Skrevet av Catherine Anker-Sletholt

Forrige
Forrige

Se meg, trygg meg!

Neste
Neste

Babymassasje & musikk