Gjør det noe at barnet mitt sitter i w-stilling?

Mange barn, særlig rundt 3 års alder foretrekker å sitte på gulvet å leke i såkalt w-stilling. Denne stillingen kjennetegnes av at barnet har knærne foran seg mens anklene og føttene er på utsiden av begge hoftene, derav navnet w-stilling.

IMG_2277.jpg

Denne stillingen er som oftest smertefri for barnet ettersom det har større bevegelighet i hoftene og kroppen generelt enn en voksen. Denne stillingen skaper dessuten en større understøttelsesflate og gjør at barnet ikke trenger å bruke kjernemuskulaturen sin i samme grad som i andre sittestillinger. Hvis barnet ditt bare sitter i denne stillingen av og til, er det sannsynligvis bare en behagelig måte å leke eller slappe av på og barnet kan fordype seg i leken - noe som jo er veldig positivt og viktig for utviklingen!

Når er w-sitting et problem?

Dersom barnet hele tiden velger denne sittestillingen kan det være et tegn på svak kjernemuskulatur. Vi ser også ofte at barn som har en inntået gange ofte velger denne sittestillingen. I verste fall kan w-stilling i utpreget grad være med på å forsinke barnets motoriske utvikling.


Hva kan vi gjøre dersom barnet stadig velger w-sitting?

Vi kan oppfordre barnet til å velge andre sittestillinger, som vist på bildene under.


Her viser barnefysioterapeut Stine Opstad Nilsen hvordan barnet kan sitte med begge bena til ene siden av baken.

IMG_2288.jpg

Skredderstilling er et annet alternativ.

Barn er ofte mykere og mer fleksible enn voksne og kan sitte med utstrakte bein foran seg.

Barnet kan sitte på huk og leke.

IMG_2302.jpg

En god sittestilling sikrer at barnet skal kunne fordype seg i leken - noe som er viktig for utviklingen!

En annen mulighet er å sette barnets leker opp på en lavt bord, slik at banet kan stå på knærne og leke (ekstrapoeng for å ikke lene magen inn mot bordet!) Det er viktig å trene barnets kjernemuskulatur, det vil si mage- og ryggmuskler, slik at det klarer å holde på meg lek i andre sittestillinger. Dette er også viktig for å sikre en motorisk utvikling og gode balanseferdigheter. På denne måten hjelper vi barnet og legger til rette for å mestre dagligdagse oppgaver og større motoriske utfordringer, samt å unngå mye snubling og spenninger i kroppen.

Dersom du er usikker på om w-stilling er et problem for barnet ditt, eller om d uer bekymret for barnets motoriske utvikling kan det være lurt å få en vurdering hos en barnefysioterpaeut eller kiropraktor med spesiell kompetanse på barns muskel- og skjeletthelse.

Skrevet av barnefysioterapeut Stine Opstad Nilsen.
Forrige
Forrige

Påvirker skjermbruk barnets finmotorikk?

Neste
Neste

Skolestart