Stramt tungebånd

Stramt tungebånd (ankyloglossi) er medfødt og begrenser bevegeligheten til tungen hos et spedbarn.

Stramt tungebånd

Et stramt tungebånd er et uvanlig kort og/eller tykt bånd som går fra undersiden av fremre del av tungen og ned til munngulvet. Det stramme tungebåndet kan hemme barnet i å suge, spise, snakke og svelge. Hos et spedbarn som skriker mye, er urolig når det spiser, har påfallende mye magesmerter og kanskje dårlig vektøkning, kan forklaringen være et stramt tungebånd.

Stramt tungebånd er dog ikke ensbetydende med plager. Studier tyder på at halvparten av alle spedbarn med kort tungebånd er uten plager og graden av plager varierer veldig. Stramt tungebånd kan forekomme hos begge kjønn, men det er noe vanligere blant gutter enn jenter. Per i dag kjenner vi ikke den faktiske forekomsten i Norge, men det anslås i internasjonal litteratur, at mellom 4–11 % av alle babyer er født med stramt tungebånd. Litteraturen beskriver at ca 25–60 % av babyer med stramt tungebånd får amme/spiseproblemer. I noen tilfeller forekommer stramt tungebånd hos flere i samme familie. På Bambus familieklinikk jobber vi tverrfaglig i henhold til veilederen for diagnostikk og behandling av stramt tungebånd hos spedbarn.

 

Det stramme tungebåndet kan hemme barnet i å suge, spise, snakke og svelge.

Årsaker

I fosterlivet vil tungebåndet være festet til fremre delen av tungens underside. Normalt vil tungebåndet bli løsere før fødselen, og festet til undersiden av tungen flytter seg bakover slik at tungen kan bevege seg fritt. Ved stramt tungebånd vil båndet forbli stramt festet til fremre del av tungen. Hvorfor det skjer, vet vi ikke sikkert, men noen tilfeller av stramt tungebånd har blitt forbundet med visse arvelige faktorer.

Et stramt tungebånd kan påvirke utviklingen i munnhulen og skape flere problemer

Ammeproblemer
Ved amming kreves det at babyen holder tungen over gommen i underkjeven når det dier. Hvis barnet ikke er i stand til å bevege tungen korrekt, eller holde den i riktig posisjon, kan det føre til at babyen tygger i stedet for å suge på brystknoppen. Noen babyer kompenserer også for den dårlige tungemotorikken ved å stramme musklene rundt munnen og i kjeven for å holde fast på brystet under amming. Noen barn glipper taket gjentatte ganger, og man kan kanskje høre klikkelyder under ammingen. Babyen kan svelge en del luft under ammingen, og noen babyer setter melken i halsen fordi de ikke kan takle melkestrømmen når tungen ikke kan bevege seg som den skal. Det dårlige sugetaket kan igjen føre til flere andre problemer: 

Problemer med melkeproduksjonen
Når barnet har et feil sugetak blir brystet ikke korrekt stimulert. Dette kan føre til dårlig melkeinntak hos babyen, selv om mor har nok melk. Det kan også påvirke melkeproduksjonen slik at mor etter hvert får mindre og mindre melk. Noen babyer kompenserer for det dårlige sugetaket med å spise veldig hyppig, og dette kan medføre overproduksjon av melk. Noen babyer med stramt tungebånd kan derfor få problemer med vektutviklingen, men dette gjelder ikke alle.

 

Noen babyer kompenserer for det dårlige sugetaket med å spise veldig hyppig, og dette kan medføre overproduksjon av melk.

 

Såre og blødende brystvorter
Ofte ser man at brystknoppen kan være avklemt og hvit, eller til og med blå etter amming. Det kan komme sår og sprekker, spesielt på tuppen av brystknoppen. Ved sår og sprekker er det økt risiko for at mor kan få infeksjoner i brystknoppen, brystbetennelse og sopp.

Kolikkplager
Det er grunnlag for å mistenke at disse barna kan få økte kolikkplager som følge av at de sluker mer luft når de strever med å spise.

Problemer med introduksjon av fast føde Den nedsatte tungefunksjonen kan medføre at det blir vanskelig for barnet å føre maten rundt inne i munnhulen og noen barn får problemer med f.eks. brekninger eller at de dytter maten ut av munnen eller setter den i vrangstrupen. 

Talevansker Et stramt tungebånd kan gjøre det vanskelig å lage visse lyder når barna kommer i småbarnsalderen – som t, d, s. Særlig vanskelig kan det være å få til rullelyden i r.

 

Typisk er at tungen trekkes ned mot munngulvet, og når barnet gråter kan tungen se ut som en skål i stedet for å løfte seg opp i munnhulen.

 

Dårlig tannhygiene
For et eldre barn og voksne, kan et stramt tungebånd gjøre det vanskelig å skyve vekk belegg fra tennene. Det kan bidra til økt risiko for tannråte og tannkjøttbetennelse. Et stramt tungebånd kan også medføre at det blir et gap mellom de to fortennene i underkjeven, eller at tennene trekkes innover i munnhulen og blir stående skjevt.

Annet
Et stramt tungebånd kan hindre tungens bevegelse, som for eksempel kan gjøre det vanskelig å slikke på en iskrem, slikke leppene, kysse eller spille på et blåseinstrument.


Diagnostisering

Diagnosen stilles ved å gjøre en vurdering av både tungens utseende og funksjon, i tillegg til en helhetsvurdering av barnets og mors, eventuelle andre symptomer. Typisk er at tungen trekkes ned mot munngulvet og når barnet gråter kan tungen se ut som en skål i stedet for å løfte seg opp i munnhulen. Barnet kan ha problemer med å løfte tungen opp mot ganen eller å bevege tungen fra side til side. Noen ganger kan spissen av tungen ha en hjerteform eller et lite søkk i tuppen. Den kan også være bred og firkantet i stedet for spiss, spesielt når barnet prøver å ta tungen fra side til side i munnen. Ofte klarer ikke barnet å stikke tungen ut av munnen, og noen ganger sees en tydelig stram streng under tungen. Denne kan også være skjult under slimhinnen. Ved diagnostiseringen ser man også på ammingen for å evaluere tungens faktiske funksjon. En del barn med stramt tungebånd har problemer med å gape tilstrekkelig og klarer ikke holde brystet i munnen over tid. Dette kan gjøre at barnet slipper brystet ofte og/eller sluker luft under amming. Ofte ser vi også at barnet ikke bruker riktige muskler under ammingen, noe som kan føre til spenningsmønstre og dermed uro både ved brystet, men også mellom måltidene og når barnet skal sove. 

 

Bodywork 

Barn med stramt tungebånd får ofte spenninger i kjeve/rygg eller skjevhet i nakke/rygg som kan trenge vurdering og behandling av kiropraktor eller annet autorisert helsepersonell med kompetanse innen muskel- og skjeletthelse hos barn. På grunn av det stramme tungebåndet bruker barnet ofte andre muskler enn bare tungemuskelen under amming. Vi evaluerer alltid dette og foreslår eventuelt igangsetting av behandling i forkant av et tungebåndsklipp. 

Fargefelt Kontakt copy.jpg

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på:
kontakt@bambusfamilieklinikk.no